sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Tämän viikon tokoiluja

Treeni-into on todella korkealla, joten joka ilta ollaan tehty jotain... :) Tässä sepustuksia viikon ajalta, en jaksanut julkaista näitä viikon aikana tipotellen.

Maanantai:
Otettiin ohjatun noudon suunnista oikeaa namikupilla. Tällä hetkellä lähetän Onnin merkiltä ja itse olen noin 5-7 metrin päässä lähettämässä namikupille, joka on oikealla n. 5 metriä sivulla ja n. 3 metrin etäisyydellä merkistä. Hm, olipa vaikeasti sanottu... Tein vain viisi toistoa. Sen lisäksi otin merkille menoa lähetysetäisyyden ollessa n. 5-7 metriä ja nami oli merkin päällä. Ei mitään ongelmia näissä, erotti suunnan hyvin vaikka minä meinasin sählätä ja menee hyvin namimerkille. Lisäksi otin avustamalla merkille menoa niin, että saisin asennon ohjaamalla olemaan suoraan minua vastaan. Tämä taitaa olla meille se vaikein. Täytyy olla tässä tarkka, että palkkaan vaan oikeista enkä suunnilleen merkeistä, vaikeaa... Ohjatun lisäksi otettiin zeta-kävely kerran, en muista järjestystä, mutta pyrin pitämään sen erinä joka päivä. Hiukan nami-imuttamalla seuraamista ja sen jälkeen vielä kaket pitemmiltä matkoilta niin, että namikuppi oli takana. Hyvät vaihdot, vain pientä siirtymistä eteenpäin, vaikeimpia vaihtoja ovat selkeästi seiso-maahan ja istu-seiso. Talvelle tiedossa paljon tekniikkajumppaa.

Tiistai:
Taas aloitettiin ohjatulla noudolla, tällä kertaa vuorossa oli vasen puoli namikupilla. Etäisyydet taisivat olla samat kuin eilen oikealla. Hyvä vauhti :) Lisäksi otettiin samat kuin maanantainakin eli merkille menoa, zeta ja kaket. Kokeilin merkille lähettämistä vaihdellen 1-3 metrin päästä niin, että Onni pysähtyisi suoraan minua vasten/osaisi itse hakea oikeaa paikkaa (nami ei ollut merkin päällä). Aika hyvin haki jo merkin taakse oikeaa paikkaa, itse asiassa paremmin kun olin vähän kauempana. Meinaa kuitenkin jäädä hiukan vinoksi, mitenhän tästä saisi oikeastua asennon...

Keskiviikko:
Meidän videokurssin ensimmäinen video ilmestyi! Ja siinä oli aiheena kuin tilauksesta ohjattu nouto :) Ja sain heti pari ahaa-elämystä. Eli merkille menosta palkataankin ohjaajan luota, jolloin merkille meno/olo siellä pitäisi saada suoraksi. Ja ei tosiaankaan palkata huonoista, annetaan koiran itse hakea oikea paikka. Lisäksi videolla näytettiin harjoituksia ohjatun noudon opettamisesta ihan ohjatun kapulalla. Näitähän piti sitten lähteä heti opettelemaan pihalle :)

Aloitin ensin merkillä eli kävin näyttämässä oikean paikan ensin Onnille, lähetysetäisyys oli n. 5 metriä. Ensimmäinen meni namin etsimiseksi eli taidetaan jättää nyt ne namit pois merkiltä... Seuraavat alkoivat ollakin sitten jo parempia, ei vielä suoria mutta suunta on parempi. Palkka tuli sitten aina minulta vapautuksen jälkeen. Ehkä se tästä, kun jaksetaan kaksi viikkoa treenata seuraavaan videoon asti. Sitten otettiin rohkeasti ohjattua noutoa noutokapulalla. Eli suuntana otettiin tänään vain oikeaa ja ensimmäisillä kerroilla kapula oli 5 metrin päässä merkistä ja suoraan sivulla. Ensimmäisellä kerralla Onni odotti selkeästi namikuppia, mutta toi kapulan ilman lisäkäskyjä minulle. Sen jälkeen pari toistoa samalta tasolla, jonka jälkeen aloin jo rohkeasti ujuttamaan kapulaa kauemmas 1-2 metrin päähän. Vain pari toistoa näitä.

Lisäksi otettiin taas niitä perinteisiä eli zeta kerran, imuseuraamista (jossa askelsiirtymiä, käännöksiä ja hidasta käyntiä) ja viimeisenä kaket takapalkalla. Näistä ei nyt tule mieleen sen suurempia...

Torstai:
Intona taas illalla aloitettiin ohjatun treenit :) Eli tehtiin samaa kuin eilen, mutta tällä kertaa noutopuoli oli vasen. Ensimmäisen haki hyvin, mutta sitten tuli Onnille joku ajatuskatko... eikä löytänyt vasenta, eikä kapulaa, eikä oikeastaan mitään... Otin sitten koiran viereeni ja kävin uudelleen viemässä kapulan, että varmasti näki sen. Tämän jälkeiset noudot menikin sitten hyvin.

Merkille menossa muutin käskyä... Eli alun perinkin mietin, että pitäisikö minun käyttää tässä käskysanana "kierrä", kun sitä olen opettanut molemmille koirille, vaan sitä "merkki"-sanaa. Merkillä alkoi etsimään namia, mutta kierrä-käskyllä jäi hienosti seisomaan merkin taakse! Eli eiköhän me jatketa hommaa nyt kierrä-käskyllä...

Perjantai:
Perjantaina oli sitten vuorossa meidän treeniryhmän treenit, tällä kertaa ei ollut vetäjää, joten lähinnä yksin otin juttuja. Kun tilaa oli kunnolla (verrattuna omaan pihaan) otin pitkästä aikaa ruutua ja lähinnä merkiltä ruutuun lähetyksiä, mitä ei ollakaan kesän kisakaudella otettu aikoihin. Ilmeisesti joku lamppu on Ompun päässä syttynyt, koska ruutuun mentiin merkiltä suoraviivaisesti. Ekalla kerralla magneettina oli vielä pallo. Ensimmäisessä lähetyksessä olin vain parin metrin päässä, seuraavilla pidensin matkaa niin, että viimeinen lähetys oli 10 metrin päästä. Tämän jälkeen otin muutaman merkillä lähetyksen kierrä-sanalla, hiukan jää vinoksi, mutta muuten ei hassumpia. Vielä viimeisenä otettiin ohjattua oikean noudoilla, kapula oli merkin tasolla. En tiedä, mikä nyt maksoi, mutta Onni lähti aina hyvin oikealle, mutta ei meinannut löytää kapulaa, koska lähti tekemään hakua selkeästi kauempaa. Illalla kotona mietin, että olisiko kuitenkin se ollut vikana, että kapula oli samalla tasolla ts. minun olisi pitänyt laittaa sitä vaan suosiolla taaemmas, koska namikupille menojakin olen ottanut isommalla etäisyydellä.

Kimppatreeninä otettiin sitten paikalla olot, joista ensimmäisen tein istumisena. Kävin palkkaamassa noin puolessa välissä, reippaasti Onni pysyi istumassa vaikka muut makasivat. Toisen paikalla oton otin sitten makaamisena, käskytykset maahan ja sivulle pyrin tekemään eri rytmissä kuin muut, että Onni kuuntelisi vain minun käskytyksiä. Alku meni hyvin, mutta nousi istumaan ennen puolta väliä! Voi argh, tämä on just se meidän ongelma eli kun ollaan otettu paljon istumisia, niin nousee sitten paikalla oloissa istumaan. No, paljon vahvistuksia vaan nyt molempiin.

Lauantai:
Jälleen vaan ohjattua, testasin teoriaani siitä, että minun pitää nyt vaan laittaa noutokapula suoraan kauemmas. Vuorossa oli vasen ja jätin heti kapulan viiden metrin päähän merkiltä (ja etäisyyskin oli siis sen viisi metriä) ja niinhän se vaan tuli sieltä heti hienosti! Muutama onnistunut toisto sitten perään. Eli minun pitää vaan rohkeasti alkaa kasvattamaan matkaa ohjatussa.

Sunnuntai:
Ohjattua taas :) Suuntana vuorossa oikea ja matka oli taas sen viisi metriä. Hienoja noutoja, muutama toistoa näitä, jonka jälkeen taas merkkiä. Merkille lähetykset eri matkoilta ja viimeinen taisi olla sen 10 metriä. Merkille menot vauhdikkaita ja kyllä se kierrä-käsky on tässä se oikea, palkka lisäksi aina minulta. Treenien loppuun tein vielä yhden zetan ja yhdet kaket.


Summa summarum: sinällään ahkera treeniviikko, koska joka päivä ollaan tehty jotain. Aikaa ei kuitenkaan näihin treeneihin ole paljoa mennyt, koska ollaan keskitytty muutamaan liikkeeseen ja muutamaan onnistuneeseen toistoon. Pelkäsin ennakkoon hiukan tätä ohjatun itsekseen opettelemista, mutta kyllähän tämä tuntuu yllättävän hyvin sujuvan :) Katotaan miten sitten sujuu, kun aletaan lisäämään tähän muita kapuloita... Ensi viikolla jatketaan varmaan näillä samoilla treenejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti