keskiviikko 19. huhtikuuta 2017

Pennusta kunnon toko(koiraksi), osa 5

Kirjoittamiset painottuu edelleen aivan muuhun ;) Joten tässä viimeisessä Aussi-lehdessä ollut juttu.

Jatketaan siitä mihin nuoren miehen (ei enää pennun) eli Metkan (Melukylän Mutkat Aukee) kanssa edellisessä jäätiin…

Tässä jutussa ajattelin käydä läpi tokon alokasluokan eri liikkeet, niissä tarvittavan välineistön sekä meidän treenitilanteen liikkeissä. Tavoitteissa meillä olisi kisata tänä vuonna alokasluokassa… Kunnon tavoite meille uuden vuoden kunniaksi, mutta minä tarvitsenkin tavoitteita meidän treenamiselle J Tokosääntöihin kuuluu kaiken näköisiä isompia ja pienempiä huomioitavia asioita, käyn kuitenkin asioita läpi ensin yleisellä tasolla ja sen jälkeen yksityiskohtaisemmin meidän näkökulmasta.

Ennen koetta ja luoksepäästävyys

Ennen koetta pitää huolehtia, että koira on asianmukaisesti tunnistusmerkitty ja rokotukset ovat voimassa. Ensimmäisellä koekerralla ostetaan myös kisakirja, jonka tuomari varmentaa ja koiralta tarkistetaan tunnistusmerkintä. Uusien tokosääntöjen mukaisesti tuomari käy tarkistamassa koirien luoksepäästävyyden ennen kehään menemistä eli tärkeintä on, että koira antaa tuomarin käsitellä itseään. Tuomarista riippuen koiralta katsotaan esim. hampaat, samalla tehdään narttukoirille myös juoksutarkastus. Tärkeintä on se, että koira luoksepäästävä eikä yritä syödä tuomaria tai ole yliarka, tuomarin pussaamisesta ei ole koskaan haittaa J Tässä meillä ei pitäisi olla ongelmia, toki harjoittelemme, että tuomari pystyisi käsittelemään Metkaa niin, että tällä pysyisi kaikki neljä tassua maassa ilman ylimääräisiä pusutteluja. Harjoittelemme tätä ihan sillä, että vieras voi tulla kopeloimaan koiraa ja samalla syödään vaan mamman kanssa namia ja aion liittää tähän jonkun oman käskyn kertomaan tilanteesta. Käskysana on vielä mietinnän alla. Oikeassa koetilanteessa tässä ei saa käyttää namia.



Paikalla makaaminen 1 min ryhmässä

Tämä on tokokokeen ainoa ryhmäliike, kaikki muut liikkeet tehdään yksin kehässä. Liikkeessä koirat ovat noin neljän metrin välein ja ohjaajat käskyttävät ne vuorotellen maahan liikkeen alussa ja vuorotellen ylös liikkeen lopussa. Itse paikalla makuun aikana ohjaajat ovat 15 metrin päässä yhden minuutin ajan ja koiran pitää pysyä paikalla. Yksitellen käskytys ei pitäisi olla meille ongelma tai siis en usko Metkan kuuntelevan muiden käskyjä, paikallaolokin alkaa olla jo varma. Meidän ongelma on tässä liikkeessä ehkä se, että paikallaolon aikana on liikaa aikaa haistella maata… Ja silloin voi se oikea tekeminen unohtua. Yritän treeneissä puuttua haisteluun niin, että palkkaan vain oikeasta toiminnasta ja pyrin palkkaamaan ennen kuin nenä menee maahan haistelemaan.

Seuraaminen

Tämä on se meidän haastavin liike, joka voi mennä joko tosi hyvin tai sitten tosi huonosti. Parhaimmillaan Metka seuraa siis erittäin hyvin, mutta välillä pienellä terrierillä voi vaan unohtua, mitä ollaan tekemässä… Ja silloin pitää jäädä katselemaan häiriöitä, häiriöksi riittää vaikka se tuomari, joka seisoo ja tuijottaa kehässä. Alokasluokkaan kuuluu myös hidas seuraaminen ja juoksuosuus. Hitaan seuraamisen joudun tekemään sen verran nopeaa, ettei Metka ehdi istua välissä. Juoksemisessa ehtii herkästi tulla aussimaisia pomppuja, näihin olen kiinnittänyt varsinkin huomiota. Eli olen itse opetellut juoksemaan mahdollisimman ”neutraalisti”, jolloin juoksuaskeleet ovat maataviistäviä ja pompuista ei vaan tule palkkaa. Häiriöharjoituksia eritoten vierailla ihmisillä ja vauhdinmuutoksia on tältä osin meidän treenilistalla. Askelsiirtymät ja täyskäännökset ovat Metkalla hyvällä mallilla johtuen ihan rally-tokon takapään käyttöharjoituksista.

Liikkeestä maahanmeno

Tämä on myös meillä haastava liike… Sillä jos maa on kylmä tai märkä (ennen kaikkea tämä on kamalaa), niin eihän pieni aussi voi maahan mennä… Paljon helppoja harjoituksia eri ympäristöissä ja palkkaa onnistumisista J

Luoksetulo

Alokasluokassa luoksetulon etäisyys on 15 metriä ja koira jätetään tässä paikalle istumaan. Ei pitäisi olla vaativa liike J Mutta olen Metkan kanssa treenannut niin paljon itse paikallaoloa, että eihän sitä käskyä voi Metkan mielestä rikkoa… Vauhdin kanssa meillä ei ole ongelmaa, joten emme tee kovin usein vauhtiluoksetuloja suoraan palkalle. Vauhdista tulee nimittäin ne meidän ongelmat, koska olen opettanut Metkan tulemaan suoraan perusasentoon ja pitkällä matkalla sekä tuolla vauhdilla perusasennossa tulee helposti törmäys minun jalkaan ja se ei ole toivottavaa. Tähän olen paljon harjoitellut perusasentoon tulemista eri kulmista ja eri matkoilta, jotta ajatus olisi Metkalla näissä mukana. Törmäyksistä ei myöskään tule palkkaa ja monesti saatan myös mennä pois alta eli siirryn vähän. Siirtymisellä pyrin myös siihen, että Metka seuraisi mihin on tulossa.

Noutoesineen pitäminen

Tämä on uutena alokasluokkaan tullut liike ja siinä koira saa olla joko ohjaajan vierellä tai edessä. Koiran pitää sitten pitää noutokapulaa suussaan 5 sekuntia ja luovuttaa se sen jälkeen ohjaajalle. Tämä on meillä hyvällä mallilla, koska olen opettanut Metkaa pienestä lähtien pitämään noutokapuloita ym. suussa. Kestoa ja tähän liittyvää käskyttämistä olemme harjoitelleet viime aikoina.




Kauko-ohjaus

Myös tämä on yksi jo alokasluokan uusista liikkeistä, koiran asentoa siis muutetaan 2 metrin päästä. Koira on ensin maassa ja sitten sen pitää nousta käskystä istumaan ja mennä taas maahan käskystä. Tässä olen käyttänyt Metkan kanssa paljon takapalkkaa eli oikeasta asennosta olen vapauttanut sen takana olevalle palkalle tai sitten olen heittänyt palkan taakse. Tämä joko sujuu hyvin tai sitten ei J Metka kyllä osaa asennot oikeaoppisesti (ei siis liiku niissä ylimääräistä), mutta se ensimmäinen istumaan nousu voi olla haastava… Kun juurihan käskettiin olla maassa…

Estehyppy

Alokasluokan estehyppy tehdään nykyään läpihyppynä avoimen hypyn kautta. Koira siis jätetään esteen toiselle puolelle istumaan ja sitten käsketään hyppäämään ja tulemaan sivulle. Metkalle esteen takana istuminen ja siellä pysyminen on erittäin vahva. Ongelmat tulevat sitten siinä hypyssä eli se olisi helppo kiertää ohi samaa kautta kuin mistä minäkin kuljin. Treeniä J



Kokonaisvaikutus

Minun mielestä täydellinen pieni tokokoira J No, treeniä me tarvitaan varsinkin häiriöihin, meille häiriö on jo se, että kehässä on samaan aikaan tuijottamassa tuomari ja liikkeenohjaaja! Näitä pitää vain harjoitella.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti