perjantai 28. lokakuuta 2016

Pennusta kunnon (toko)koiraksi, osa 3

Kirjoitukset painottuu nyt Aussi-lehteen, joten tässä kolmas osa meidän elämästä :)

"Aloin itsekin miettimään, että mitä kaikkea me osataan ja mitä ei… Tuntuu, että me osataan kaikkea pientä, mutta ei mitään kokonaan. Ehkä se onkin parempi näin päin. Laitetaan sitten jossain vaiheessa niitä palasia kokoon J Ihana on ollut huomata, että niillä perusteiden opettamisella Metkan saa tekemään melkein mitä vaan. Nyt sitten keskitytään ihan tavalliseen seuraamiseen ja kestävyyden rakentamiseen. Nuoresta iästään johtuenhan Metka on nyt kesän aikana tullut siihen vaiheeseen, että hajut ja muut ovat alkaneet kiinnostamaan. Palkkaamisessakin mietin, että mikä siinä on, kun minä muka aina tiputtelen nameja maahan ja koira etsii niitä maasta… Sitten huomasin, että ahaa, Metkahan itse tiputtelee niitä ensin maahan ja syö sitä kautta niitä! Tosi kätevää… Nyt sitten pilkotaan nameja lisää pienemmiksi ja vaihdetaan niin hyviksi, että niitä ei haluta tiputella maahan.

Vihdoinkin olemme päässeet enemmän harjoittelemaan erilaisia paikalla oloja, Metkalla on ikään kuin nyt syttynyt lamppu, että ”ai niin, kai tässä ehtii olla paikallakin”. Eniten olemme harjoitelleet paikalla olemista istumisena, sitten maassa makaamisena ja vähiten seisomisena. Kaikkia tullaan tarvitsemaan jossain vaiheessa, joten mikään ei näistä mene hukkaan. Erikseen olen treenannut aikaa ja erikseen matkaa. Eli jos treenaan pitempää aikaa, niin teen sen läheltä. Ja jos käyn vaikka Metkalta piilossa, teen se vain nopeasti. Alussa meillä oli vaikeuksia pelkästään siinä, että käänsin Metkalle selän! Minun piti aloittaa ihan pienestä eli ensin peruutin, sitten käänsin vähän kylkeä ja sitten käänsin selän vain nopeasti. Treenaamisen kautta sekin meni ohi ja nyt tosiaankin voin käydä vaikka Metkalta piilossa. Ajan treenaamisessa en ole hirveästi hätäillyt tai siis meidän paikallaolot ovat vielä lyhyitä, mutta ehkä nämä sopii paremmin Metkalle. Kun treenaan paikalla olon pituutta, päätän ajan etukäteen ja katson sen ihan kellosta. Koska ainakin minulla tulee muuten herkästi ahnehdittua lisää aikaa, että no, kun se pysyi tämän, niin kai se pysyy vieläkin… Pyrin lisäksi vaihtelemaan paljon aikaa, ettei Metka opi ennakoimaan sen pituutta. Vähän olemme treenanneet myös muiden koirien kanssa paikalla oloa, mutta joudun palkkaamaan Metkaa todella tiheään, että se pysyy. Muuten tulee herkästi asennon vaihtamisia, istumisesta varsinkin on niin kiva valua maahan makaamaan. Hitaasti hyvä tulee…



Heti aloimme tehdä myös sitä, että opettelemme (toko)hypyn takana olemaan paikalla. Sehän meni erittäin helposti, koska hypyt eivät ole Metkalle vielä isoja ”magneetteja”. Ja minä palkkaan alussa paljon siitä pelkästä paikalla pysymisestä. Toisaalta hyppy itsessään ei näissä myöskään tuota ongelmaa. Varsinaisen hypyn otamme kuitenkin ehkä vain yhden kerran kymmenestä harjoituskerrasta. Eli paljon paikallaoloa (koska se on taatusti haasteellisinta) ja erittäin vähän itse hyppyä.


Käskysanoina pyrin käyttämään lyhyitä ja ytimekkäitä suomenkielisiä sanoja. En pysty käyttämään mitään ”minimutkaisia”, koska en silloin itse muista, että mikähän käskysana mikin oli. Koirallehan käskysanoilla ei ole väliä, vaan me ihmiset annamme sen merkityksen niille sanoille. Monet treenikavereistani käyttävät eri kohdissa esim. ruotsin- tai englanninkielisiä käskysanoja, mutta siihen minä en pysty. Minulle ”istu” on istuminen tapahtui se missä hyvänsä eli tarkoittaa minulle ja koiralle samaa vaikka toiminto saattaa jonkun toisen mielestä olla eri, esim. maasta perusasentoon istumaan nouseminen, kaukokäskyissä istuminen, tavallinen istuminen, perusasento jne. Ja minulla pitää olla vielä kaikille koirille samat käskysanat! Joskus kokeilin sitä, että entäs jos käytänkin eri koirille eri käskysanoja, mutta ei siitä tullut mitään. Menin vain itse sekaisin! Joten palasin samoihin käskyihin. Käskysanan pyrin lisäämään treenaamisen aika aikaisessa vaiheessa. Koiralle se ei vielä tarkoita mitään, mutta helpottaa jälleen minua.

Metkan kanssa olen huomannut, että minun käsiliikkeet saavat olla erittäin pienet. Toisen aussini kanssa olen nimittäin tottunut siihen, että sen kanssa pitää käyttää enemmän käsiliikkeitä. Tai ainakin minä kuvittelen niin. Metkan kanssa opettelen sitten nyt itsekin, että pienemmillä käsiliikkeillä pärjää ihan hyvin. Ehkä tämä on kuitenkin enemmän ongelma ohjaajalle kuin koiralle.
Kesää odotin innolla, että pääsemme treenaamaan omallakin pihalla. Kesälle on myös suunniteltu erilaisia juttuja Metkan kanssa eli käymme parissa näyttelyssä varmaan pyörähtämässä (koska muut kisakentät odottavat vielä kasvua ja oppimista) sekä erilaisia koulutuksia on suunniteltu jo vahvistamaan Metkan tulevaisuutta. Nyt heinäkuun mentyä, täytyy kyllä tunnustaa, että harmillisen vähän on tullut treenattua omalla pihalla. Ehkä suurimpana esteenä on ollut helteet, ei vain ole viitsinyt väsyttää koiraa ulkona. Eli olemme vaan lomailleet ansaitusti. Elokuuksi on sitten puolestaan tehty suunnitelma seuraamisen ja rally-tokon tehokuurista. Ilmoitin nimittäin Metkan jo ensimmäisiin rally-tokokisoihin Vöyrille 3.9.! Ehkä sen takia, kun ne ovat lähellä meitä ja kisat ovat samalla aussien rally-tokomestaruuskisat J No, katsotaan kuinka meidän käy. Sinällään ei ole suuria odotuksia, koska Metkalta puuttuu vielä paljon kisakestävyyttä vaikkakin rally-tokon ”temput” taipuvat.

Meidän pitää myös harjoitella huonolla kelillä tekemistä. Kaikki koirathan varmasti tekevät auringonpaisteella, mutta entä sitten vesisateella… Ei ainakaan vielä mun vauva. Opettelemme siis ihan helpoilla asioilla, että ulkona voi tehdä jotain vaikka sataa, tihkuttaa tai maa on märkä. Haasteellista näin alussa, mutta mieli varmasti muuttuu kun motivaatio tekemiseen kasvaa.
Muuten olemme keskittyneet paljon perustreeneihin. Uutena olemme alkaneet hiukan opettelemaan tokon liikkeistä tunnistusnoutoa sekä rally-tokon liikkeistä puolenvaihtoa eritoten jalkojen välistä, saksalaista täyskäännöstä ja pyörähdystä. Tunnistusnoudossa olemme lähteneet oman tunnistusnoutokapulan piilottamisella heinikkoon, palkka/naksautus on tullut heti kun oma on löytynyt. Metka ei ole onneksi käyttänyt silmiä etsimiseen, vaikka sekin olisi ollut helppoa, nenän käyttämisen etsimisessä on ihan kuullut. Muut kapulat otimme heti alusta häiriöksi lähettyville, koska Metkahan tykkää noudosta eli nyt on opetettu sitä, että pitää jaksaa etsiä mamman hajuinen kapula eikä napata sitä ensimmäisenä vastaantulevaa kapulaa. Naksuttimella on onneksi ollut erittäin helppo merkitä se oman löytäminen. Nyt aloitamme sitten hiljalleen rakentamaan sitä, että Metka malttaisi tuoda tunnarikapulan lähemmäs minua. Hiljaa hyvä tulee, onneksi tunnistusnouto tulee vasta tokon ylemmissä luokissa, joten niin kiire tämän kanssa ei ole.

Peruuttamista olemme myös lähteneet jatkotyöstämään. Aikaisemmin olenkin kirjoittanut meidän edessä peruutusharjoituksista. Nyt olemme sitten liittäneet peruuttamisen vierellä seuraamiseen eli seurataankin taaksepäin. Liikehän tulee ennemmin tai myöhemmin sekä tokossa että rally-tokossa. Metka on erittäin hyvä peruuttamaan edessä, mutta nyt se sama pitikin tehdä vierellä. Aluksi lähdin ihan namihoukutuksella ja palkka tuli taas heti kun yksi tassu liikkui taaksepäin. Siitä siirryin nopeasti isoon taaksepäin menevään ympyrään ja siitä hiljalleen ihan suoraan taaksepäin. Pian Metka huomasi, mikä on homman nimi ja nyt peruutukset sujuvat sekä vasemmalla että oikealla puolella. Edessä peruuttamista hiomme nyt niin, että se tulisi enemmän käskyllä tehdyksi eikä vain tarjoamisen kautta. Lisäksi saimme yhdessä koulutuksessa vinkiksi meille sen, että meidän pitää vaihdella paljon peruutusmatkoja sekä olla tarkka siinä, että naksautus tulee nimenomaan siitä peruutusliikkeestä eikä pysähtymisestä. Ohjaajalle siis jälleen haasteita.

Ensi kerralla sitten kerron kuulumisia meidän ensimmäisistä virallisista rally-tokokisoista. Pidetään peukkuja pystyssä, että ne eivät mene ihan penkin alle!"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti